Auto servis Banja Luka -Marić

Na kvalitet  usluga MARIĆ SERVISA  se uvijek možete osloniti. Osoblje sa najboljom mogućom obukom, originalni  dijelovi, ulje i ostali fluidi garantuju kvalitet i performanse na VISOKOM nivou. Auto servis Banja Luka

Auto servis Marić svojim kvalitetnim radom i pristupačnim cenama usluga  predstavlja dobar izbor kada je u pitanju održavanje vašeg automobila. U našem servisu možete obaviti pregled vozila i auto-dijagnostiku svih vrsta kvarova.  Servis obavljamo u rekordnom roku uz garanciju na kvalitet rada. Kod nas možete obaviti sledeće vrste popravki na vašem vozilu:
– Redovan servis
– Veliki servis
– Popravke auto-elektrike
– Kompjutersku dijagnostiku za sve modele
– Popravka auto-elektronike
– Kompletan servis trapa (vešanja) vozila
– Servis kočionog sistema
– Ugradnju amortizera
– Zamenu auspuha
– Ostale specijalizovane usluge

Auto servis Banja Luka

Ispravnost kočnica i njihovih sastavnih delova prioritet je svakog iskusnog vozača. Ključnu stvar koja povezuje vaše vozilo s podlogom na kojoj se vozite čine upravo točkovi pa je stoga itekako važno da su svi pomoćni delovi koji ih pokreću u ispravnom stanju. Iako automobil možda dobro koči, često su neobični zvukovi koje pritom ispušta znak za uzbunu.

Zamena diskova i doboša

Doboš kočnice funkcionišu tako što vrše pritisak i stvaraju trenje između pokretnih delova koji su pričvršceni za točak i nepokretnih delova automobila. Glavni deo doboš kočnice je Doboš koji je pričvršćen na glavčini točka tako da se okreće zajedno sa njim. Pritiskanjem obloga (pakni) uz unutrašnjost doboša javlja se trenje među njima, a kako se točak već okreće zajedno s dobošom, ovo trenje usporava okretanje točka, a time i zaustavlja automobil.

Disk kočnice takodje vrše pritisak na pokretni deo koji je pričvršcen za točak i trenjem usporavaju okretanje. Za razliku od doboš kočnica, kod disk kočnica trenje koje je potrebno za usporavanje okretanja točkova ne ostvaruje se pritiskanjem kočionih obloga o unutrašnju površinu doboša, već kočione obloge (pločice) između sebe stiskaju metalni disk. Otuda i naziv – disk kočnice.

Na kontrolnoj tabli većine automobila nalazi i lampica koja upozorava na istrošenost disk pločica. Neki automobili na istu lampicu imaju povezanu i kontrolu nivoa ulja za kočnice te signalizator dignute ručne kočnice. Ako signalna lampica kočnice počinje da treperi u krivinama prilikom vožnje, provjerite nivo ulja za kočnice. Pritom je takođe važno obratiti pažnju na vibracije vozila. Naime, ako tokom kočenja osetite vibriranje papučice kočnice i volana, gotovo sigurno se radi o lošem stanju diskova.

Prednje i zadnje kočnice treba kontrolisati na 30.000 km, dok zamenu pločica ili paknova, kao i čišćenje doboša, treba obaviti na svake 4 godine ili na 60.000 km.